
Komórki macierzyste szpiku przyspieszają zrastanie kości cukrzyków
19 maja 2015, 06:26Dodanie komórek macierzystych szpiku zdrowych dawców do złamań u cukrzyków zwiększa wytrzymałość zregenerowanej kości.

Błędne koło postrzegania i zachowania utrudnia odchudzanie
19 lutego 2016, 13:47Im cięższy ktoś jest, tym bardziej mózg przeszacowuje odległości. Badania wykazały, że dla kogoś, kto waży ok. 150 kg, obiekt znajduje się 2-krotnie dalej niż dla osoby ważącej circa 60 kg. Spostrzeżenia te odnoszą się także do oceny nachylenia powierzchni.

Błyskawiczna elektroliza wody nadzieją dla samochodów z ogniwem paliwowym
6 lutego 2017, 10:34W Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) powstał proces pozyskiwania wodoru, który jest 1000-krotnie szybszy od elektrolizy pozwala na naładowanie wodorowego ogniwa paliwowego w ciągu zaledwie 90 sekund. Wykorzystuje on wodę zmieszaną z płynem jonowym

Sprzyjając tworzeniu dużych bąbelków, jednorazowe kubki psują smak szampana
6 grudnia 2017, 06:19Choć dla niektórych brzmi to jak truizm, dopiero ostatnio badania potwierdziły, że jednorazowe kubeczki negatywnie wpływają na smak szampana. Okazuje się bowiem, że tworzące się w nich bąbelki dłużej przywierają do ścian naczynia i osiągają większe rozmiary. Tymczasem wielkość bąbelków stanowi ważną miarę jakości win musujących, w tym szampana.

W Dreźnie powstał najbardziej porowaty materiał
2 października 2018, 09:25Naukowcy z Wydziału Chemii Uniwersytetu Chemicznego w Dreźnie stworzyli właśnie najbardziej porowaty ze znanych materiałów. DUT-60 ma największa powierzchnię właściwą i największą właściwą objętość porów, wynoszącą 5,02 cm3g-1.

Mikrobiom noworodków pozwala przewidzieć, czy dziecko będzie miało nadwagę
15 kwietnia 2019, 08:49Podczas Europejskiego Kongresu Mikrobiologii Klinicznej i Chorób Zakaźnych, który odbywa się właśnie w Amsterdamie, poinformowano, że mikrobiom noworodków pozwala na przewidzenie ryzyka otyłości u dzieci. Na skład mikrobiomu dziecka może wpływać np. używanie przez ciężarną antybiotyków.

Potrząsanie głową, by pozbyć się wody z ucha, może... uszkodzić mózg
25 listopada 2019, 18:17Potrząsanie głową w celu pozbycia się wody, która nalała się do ucha, może prowadzić do... uszkodzenia mózgu. Do takich wniosków doszli naukowcy z Cornell University i Virginia Tech, którzy zbadali przyspieszenie potrzebne do wyrzucenia wody z kanału słuchowego

Birofil z UAM zbada rynek piwa rzemieślniczego w Polsce
16 grudnia 2020, 11:52Dla entuzjastów piwa rzemieślniczego w Polsce jakość piwa może być ważniejsza niż neolokalizm, czyli budowanie przez małe browary poczucia lokalnej tożsamości, które cenią sobie z kolei okazjonalni konsumenci. Kulturę piwa rzemieślniczego i piwną rewolucję w Polsce zbada naukowiec z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza.

Setki gatunków ssaków czekają na odkrycie
29 marca 2022, 11:57Naukowcy z Ohio State University uważają, że na odkrycie czekają setki nieznanych gatunków ssaków. Co więcej, to gatunki, z których większość naukowcy widzieli. W większości są to małe zwierzęta, nietoperze, ryjówkowate czy kretowate. To głównie zwierzęta, które znamy, ale w których dotychczas nauka nie rozpoznała osobnych gatunków.

Ból głowy po czerwonym winie? Przyczyną może być korzystny flawonol – kwercetyna
21 listopada 2023, 12:21Niektórzy ludzie doświadczają bólu głowy po wypiciu nawet niewielkich ilości czerwonego wina. Ból pojawia się zwykle od pół godziny do 3 godzin po uraczeniu się winem. Co interesujące, osoby te nie wykazują podobnych objawów po piciu innych alkoholi. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis uważają, że przyczyną jest obecny w winie naturalny flawonol, który u części ludzi zaburza metabolizm alkoholu i może prowadzić do bólu głowy.